تعدد بالای همسایگان ایران و ساختارهای منحصربهفرد اقتصادی و بازار مصرف این کشورها، فرصتهای مناسبی را برای توسعه مراودات تجاری با آنها ایجاد میکند. با این حال، آمارها نشان میدهند سهم ایران از تامین واردات حدود یک هزار و دویست میلیارد دلاری همسایگان خود، کمتر از ۲.۲ درصد است. تصویر نقش قلمو و رنگ روی جلد را میتوان سمبلی از نقشافرینی و سهم ایران در بازارهای کشورهای همسایه دانست. سهمی که بسیار کمتر از پتانسیلهای واقعی کشور بوده و اصطلاحا «کمرنگ» مانده است. بدیهی است، توجه به ظرفیتهای موجود و تولید و عرضه محصولات قابلرقابت در بازارهای جهانی، کلید و عامل اساسی نقشآفرینی پررنگتر ایران در بازار کشورهای همسایه محسوب میشود که فرصت مناسبی را برای رشد مصرف و صادرات غیرمستقیم فلزات اساسی در قالب محصولات ساختهشده و نهایی به کشورهای همسایه ایجاد میکند.
نگاه ماه
در نگاه ماه شماره ۱۴۶ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع پتانسیل صادراتی بازار کشورهای همسایه و تاثیر آن بر تقاضای بالقوه بازار فلزات مورد بررسی قرار گرفته است.
ایران به سبب داشتن مرز مشترک با پانزده کشور از شرایط بالایی برای توسعه تجارت با همسایگانش برخوردار است، اما با توجه به شرایط اقتصاد کشور و روابط ناپایدار سیاسی با کشورهای همسایه، بخشی از پتانسیلهای این بخش مغفول مانده است. علاوهبر این، به سبب کیفیت پایین و عدم قدرت رقابت محصولات ساخت ایران، این کالاه چندان پاسخگوی نیاز کشورهای همسایه نیست. با توجه به اینکه همسایگان ایران اغلب در زمره کشورهای در حال توسعه قرار میگیرند، پتانسیل نهفتهای برای نقشآفرینی کشور در بازار کشورهای همسایه وجود دارد. بدیهی است توسعه صادرات و کسب سهم بیشتر از بازار کشورهای همسایه، تاثیر بهسزایی بر بازار مصرف فلزات کشور دارد.
پرونده ماه
در پرونده ماه شماره ۱۴۶ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع ریسکهای کسبوکار مورد بررسی قرار گرفته است.
فضای پیچیده و رقابتی کسبوکارهای امروز با انواع ریسکها و عدم قطعیتها گره خورده است که این ریسکها میتوانند زمینه ضرر و زیان و یا حتی شکست یک سازمان را ایجاد کنند. به منظور شناسایی و ارائه راهکارهای مناسب برای رویارویی با هر یک از ریسکهای محیط کسبوکار، در وهله نخست یافتن منبع ایجاد ریسک اهمیت دارد. با شناخت و آگاهی از عوامل ریسکزا در محیط کسبوکار و اتخاذ تصمیمهای مدیریتی درخور برای مواجهه با آنها، زمینه بقا و موفقیت سازمانی فراهم میشود.
گزارش ماه
در گزارش ماه شماره ۱۴۶ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع هزینههای حملونقل مورد بررسی قرار گرفته است. در صنایع معدنی و فلزی حملونقل و لجستیک پل ارتباطی میان حلقههای مختلف زنجیر تامین به شمار میآیند و برخورداری از زیرساختهای حملونقل و لجستیک نقش سازندهای در توسعه و پیشرفت این بخش ایفا میکند. با این حال، به دلیل توسعه ناکافی زیرساختهای حملونقل متناسب با روند توسعه صنایع معدنی و فلزی کشور، حمل بار هزینههای مضاعفی را برای واحدهای تولیدی ایجاد میکند که این مسئله در نهایت موجب افزایش بهای تمام شده و کاهش قدرت رقابتی صنایع معدنی و فلزی در بازارهای جهانی میشود. با توجه به چالشهای فراوان در حملونقل و لجستیک کشور، به نظر میرسد توسعه زیرساختها و مجهز کردن سیستم حملونقل تنها راهحل گذر از بحران فعلی در این بخش باشد. در صفحات پیشِرو موضوع هزینههای حملونقل و عوامل موثر بر آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته و نظرات برخی مدیران و صاحبنظران در این خصوص آورده شده است.