در عصر کنونی، ابرروندهایی مانند ظهور خودروهای الکتریکی، استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر و فراگیرشدن استفاده از لوازم الکترونیکی، ابعاد جدیدی را به زندگی بشر بخشیده و در حال ایجاد تغییرات قابل توجهی در ساختارهای اقتصادی جهان است. در این بین، صنعت باتری یکی از صنایع استراتژیک جهان برشمرده میشود که پیشرفتهای آن زمینه لازم را برای تحقق ابرروندهای ذکرشده فراهم آورده است و با توجه به تحولات پرسرعت جهانی انتظار میرود که در سالهای آینده، با روند روبهرشد تقاضا مواجه شود. در این بین صنعت باتری در ایران اگرچه از قدمت قابل توجهی برخوردار است اما تراز تجاری باتری کشور عموما به سمت واردات سنگینی میکند و بازار باتری ایران تا حد زیادی به واردات وابسته است. ایران یکی از کشورهای معدنخیز جهان به شمار میآید که از منابع معدنی قابل توجه فلزات حیاتی مورد استفاده در صنعت باتری مانند لیتیوم و کبالت برخوردار است. با این حال، به جرات میتوان گفت تاکنون اقدامات مناسبی برای بهرهبرداری از این پتانسیلها و تکمیل زنجیره ارزش این صنعت استراتژیک در کشور صورت نپذیرفته است. تصویر واکمن روی جلد، به عنوان یکی از قدیمیترین وسایل الکتریکی باتریخور، سمبلی از ساختارهای اقتصادی و صنعتی کشور است که در سالهای آتی، عملکرد آنها وابستگی زیادی را به تامین باتریهای جدید و پیشرفته خواهد داشت و از این رو «کمظرفیت» بودن صنعت باتری برای تامین نیاز کشور میتواند آوای خوش ارزشآفرینی و رشد اقتصادی کشور را تحت تاثیر خود قرار دهد.
نگاه ماه
در نگاه ماه شماره ۱۶۶ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع صنعت باتری مورد بررسی قرار گرفته است. حرکت پرشتاب جهان به سمت برقیشدن و همچنین جایگزینی انرژیهای تجدیدپذیر با سوختهای فسیلی و لزوم توسعه سیستمهای ذخیره انرژی اهمیت استراتژیکی را به صنعت باتری بخشیده است. این موضوع سبب شده تا بسیاری از کشورهای توسعهیافته جهان، توسعه صنعت باتری را به عنوان یکی از اولویتهای مهم خود قرار دهند. در این بین، ایران نیز به عنوان کشوری برخوردار از ذخایر معدنی با ارزش، از پتانسیل مناسبی برای توسعه زنجیره ارزش باتری برخوردار است.
پرونده ماه
در پرونده ماه شماره ۱۶۶ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع رقابتپذیری فناوری مورد بررسی قرار گرفته است. در محیط رقابتی امروز کسب و کار، یکی از محورهای رقابتپذیری بنگاههای اقتصادی و واحد تولیدی و صنعتی، سطوح فناوری به کارگرفته شده در خطوط تولید است. در واقع میتوان گفت میزان بهروز بودن و مدرن بودن تکنولوژی فرایندها و تجهیزات تولیدی ارتباط مستقیمی را با هزینه تمام شده، کیفیت محصول و بهرهوری نهادههای تولید خواهند داشت. در این بین صنایع معدنی و فلزی به سبب نوع و ابعاد فرایندها و شرایط خاص بازارهای آنها وابستگی دوچندانی را به مقوله فناوری دارند.
گزارش ماه
در گزارش ماه شماره ۱۶۶ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع فروش و توسعه بازار مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از محورهای مهم و موثر بر عملکرد هر بنگاه اقتصادی، شناسایی بازارهای هدف و برنامهریزی برای توسعه بازارها مطابق با سبد محصولات است. این موضوع میتواند تاثیر قابل توجهی را بر کاهش ریسکهای عملیاتی تولید وفروش داشته باشد. باید توجه داشت سایه انداختن تحریمها بر محیط کسبوکار کشور، موضوع فروش و توسعه بازار را برای صنایع معدنی کشور با حساسیتهای دوچندانی مواجه ساخته است.
تحلیل ماه
در تحلیل ماه شماره ۱۶۶ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع بورس و اقتصاد مورد بررسی قرار گرفته است. بهرهمندی ایران از ذخایر معدنی و انرژی، پتانسیل و مزیتهای قابل توجهی را برای توسعه زنجیره ارزش صنایع معدنی و فلزی و تبدیل شدن این بخش به پیشران اقتصادی کشور تبدیل میکند. موضوع اصلی در این بین، تسهیل فرایند تولید و توسعه و هدایت سرمایهگذاریها به این بخش است، به شکلی که توازن لازم بین حلقههای مختلف آن ایجاد و برقرار شود.