تحولات ژئوپلیتیک و جنگهای نظامی یکی از مهمترین عدمقطعیتهای اقتصاد امروز جهان به شمار میآید که میتواند زنجیرههای تامین را مختل کند، عرضه، تقاضا و مصرف فلزات مختلف را تحت تاثیر قرار دهد و بازارها را دچار تلاطمات شدیدی کند. تجربه نشان میدهد بروز هرگونه جنگ و درگیری نظامی میتواند آسیبهای سنگین و پردامنهای را به اقتصاد و زیرساختهای هر کشور وارد کند و در اصطلاح «خشک و تر» را با هم بسوزاند. در این بین، ایران با توجه به ساختار اقتصادی کامودیتیمحور خود و همچنین قرارگیری در ناحیه جغرافیایی پرتنش خاورمیانه به شکل پررنگتری با این موضوع دست به گریبان است. البته از سوی دیگر باید توجه داشت تحولات ژئوپلیتیک در نقاط مختلف جهان میتواند با افزایش قیمت نفت و فلزات و همچنین ایجاد فرصتهای جدید توسعه بازارهای صادراتی به عنوان بسترساز رشد اقتصادی کشور نیز عمل کند. تصویر «بیسیم جنگی» روی جلد، سمبلی از ریسکهای ژئوپلیتیک و لزوم آمادگی برای مواجهه با آنهاست تا بتوان ضمن ارتقای قدرت مقاومت، فرصتهای اقتصادی آن را نیز به خوبی شناسایی و از آنها استفاده کرد.
نگاه ماه
در نگاه ماه شماره ۱۷۰ ماهنامه «اخبارفلزات» با موضوع تحولات ژئوپلیتیک مورد بررسی قرار گرفته است. از ابتدای شکلگیری تمدنها و کشورها، جوامع بشری با موضوع تحولات و نبردهای ژئوپلیتیک با هدف تامین منافع و منابع مورد نیاز مواجه بودهاند. در دنیای امروز نیز، موضوع تقابلات نظامی یکی از ریسکهای بزرگ محیط کسبوکارها تلقی میشود که میتواند تاثیر قابل توجهی را بر روندهای حاکم بر بازار کامودیتیها، به ویژه انرژی و فلزات داشته باشد. اقتصاد ایران نیز به عنوان اقتصادی کامودیتیمحور در سالهای اخیر از جنبههای مختلف تحت تاثیر این تنشها قرار گرفته است.
پرونده ماه
در پرونده ماه شماره ۱۷۰ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع شاخصهای رقابتپذیری مورد بررسی قرار گرفته است. فضای اقتصادی جهانی در چند دهه گذشته تحت تاثیر عوامل مختلف مانند پیشرفت سطوح دانش و فناوری، محدودیت منابع و گسترش بازارهای تولید و مصرف شرایط خاصی را به خود گرفته است و در چنین وضعیتی، هر بنگاه اقتصادی برای آن که بتواند زمینه بقا و رشد خود را فراهم آورد باید مولفههای مختلف موثر بر قدرت رقابت خود را به بهترین شکل شناسایی کند و بهبود ببخشد.
گزارش ماه
در گزارش ماه شماره ۱۷۰ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع فرصتهای توسعه بازار مورد بررسی قرار گرفته است. صنایع معدنی و فلزی کشور در چند سال گذشته رشد و توسعه قابل توجهی را تجربه کردهاند و امروز نهتنها بخش عمده نیاز کشور به محصولات فلزی از تولید داخل تامین میشود بلکه این صنایع از پتانسیل بالایی برای ایفای نقش پررنگ را در صادرات غیرنفتی کشور برخوردار هستند. با این حال عواملی مانند مقرراتگذاریها و چالشهای زیرساختی عملا جذابیت صادرات را برای این صنایع تحت تاثیر قرار داده است که این موضوع عملا موجب از دست رفتن فرصتهای توسعه بازار آنها میشود.
تحلیل ماه
در تحلیل ماه شماره ۱۷۰ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع معدن، بورس و اقتصاد مورد بررسی قرار گرفته است. بهرهمندی ایران از پتانسیلهای طبیعی و مزیتهای نسبی، زمینه مناسبی را برای توسعه صنایع معدنی و فلزی کشور پدید آورده است و امروز این صنایع در مسیر تبدیل شدن به پیشران رشد اقتصادی کشور در حرکت هستند. نکته حائز اهمیت در این بین، توجه به فراهم آوردن زیرساختهای مناسب و بستر لازم برای بهبود محیط کسبوکار این صنایع است تا بتوان به شکل حداکثری از ظرفیتها و مزیتهای کشور در این عرصه بهره گرفت.