تحولات اقتصادی و صنعتی جهان در چند دهه گذشته، بخش معدن و صنایع معدنی و فلزی را که صنعت مادر و حلقه نخست زنجیرههای تامین محسوب میشود به سمت افزایش روزافزون بهرهبرداری از پتانسیلهای طبیعی و معدنی سوق داده است، به طوری که امروز موضوع کاهش سطوح ذخایر معدنی و احتمال اتمام آنها در سالها و دهههای آینده، یکی از ریسکهای مهم فضای اقتصادی جهان به شمار میآید. در این بین، ایران اگرچه یکی از کشورهای ثروتمند جهان به لحاظ بهرهمندی از ذخایر معدنی و طبیعی برشمرده میشود اما ارزیابیها نشان میدهد میزان بهرهبرداری از ذخایر معدنی و تولید محصولات فلزی در کشور فاصله قابل ملاحظهای را با پتانسیلهای واقعی و بالقوه دارد که ریشه این مسئله را باید در عواملی مانند عدم استفاده از فناوریهای پیشرفته اکتشاف، استخراج و فراوری مواد معدنی و جریان نیافتن سرمایهگذاریها به بخش معدن جستوجو کرد. تصویر «ظرف سفالی» روی جلد سمبلی از وضعیت فعلی بخش معدن کشور است که کامل شدن آن به فراگیری و استفاده از یک «فوت کوزهگری» نیاز دارد تا به این ترتیب بتوان از طریق فعالسازی پتانسیلهای بالقوه و بهرهبرداری بهینه و کارآمد از منابع ارزشمند کشور، زمینه رونق و توسعه بخش معدن را فراهم آورد و بستر جهش اقتصادی را ایجاد کرد.
نگاه ماه
در نگاه ماه شماره ۱۷۲ ماهنامه «اخبارفلزات» با موضوع محدودیت منابع مورد بررسی قرار گرفته است. رشد سریع جمعیت، توسعه صنایع و تغییر در الگوی مصرف جهانی در دهههای اخیر، تقاضا برای محصولات و کالاهای مصرفی را به طور قابل توجهی افزایش داده که به دنبال این مسئله مصرف مواد خام و طبیعی نیز رو به افزایش است. این روند منجر به افزایش نگرانیها در خصوص توان و پتانسیلهای طبیعی کره زمین برای پاسخگویی به نیاز جوامع بشری شده است. در واقع تامین مواد خام برای تولید محصول در آیندهای نهچندان به یکی از چالشبرانگیزترین موضوعات توسعه صنعتی جهان تبدیل میشود.
پرونده ماه
در پرونده ماه شماره ۱۷۲ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع توسعه ظرفیتهای دانش مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به تاثیر شگرف و فراگیر تحولات علم و فناوری بر ابعاد و جوانب مختلف کسبوکار، سازمانها برای همگام شدن با این تحولات ملزم به برنامهریزی برای افزایش دانش و استقرار سیستمهای مدیریت دانش هستند. کسب و بهروزرسانی دانش در سازمان نوآوری و توانایی سازمان را هنگام مواجهه با تحولات محیطی افزایش میدهد و به پیشرفت سازمان در کسبوکار کمک میکند.
گزارش ماه
در گزارش ماه شماره ۱۷۲ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع تولید محصولات کیفی مورد بررسی قرار گرفته است. در فضای پرریسک و رقابتی امروز، سازمانهایی میتوانند جایگاه خود را در بازار حفظ کنند و توسعه ببخشند که بتوانند توانمندی خود را در پاسخگویی به نیاز مشتریان ارتقا دهند و محصولاتی مطابق با انتظارات مشتریان به بازار عرضه کنند. تولید محصولات باکیفیت نخستین اصلی است که هم توان سازمانها را برای برآورده کردن خواسته مشتری افزایش میدهد و هم منجر به توسعه برند سازمانی میشود.
تحلیل ماه
در تحلیل ماه شماره ۱۷۲ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع معدن، بورس و اقتصاد مورد بررسی قرار گرفته است. توسعه بخش معدن و صنایع معدنی و فلزی سیاست مناسبی برای کاهش وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی تلقی میشود و در سالهای اخیر سرمایهگذاری فراوانی برای توسعه این بخش انجام شده است. با این وجود بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه اقتصاد و صنعت بر این باورند که توسعه بخش معدن و صنایع معدنی و فلزی به صورت متوازن نبوده و این بخش از جایگاه واقعی خود در رشد اقتصادی کشور جا مانده است.