ساختار اقتصاد جهان در مسیر تحولاتی سریع و پردامنه قرار گرفته است و منابع خلق ثروت یک پارادایم شیفت گسترده را تجربه میکنند. طبعا همسو با تحولات مذکور، این امکان نیز وجود دارد که بازیگران بازارهای جهانی و مناسبات تجاری دچار دگرگونی شوند و زنجیرههای تامین جهانی شکل جدیدی به خود بگیرند. تجربه نشان میدهد کشورهایی که برنامهریزیهای مناسبتری را برای شناسایی فرصتهای پیشرو و استفاده از آنها با تکیه بر توانمندیها و ظرفیتهای خود اجرا میکنند قادر خواهند بود «سناریو» بهتری را برای همگام شدن با روند تحولات جهانی و تحقق رشد اقتصادی دنبال کنند. این مسئله برای کشوری مانند ایران که از حیث بهرهمندی از ثروتها و منابع طبیعی از ظرفیتهای بالقوه کمنظیری برخوردار است، اهمیت دوچندانی دارد. اگرچه مسیر توسعه صنعتی و اقتصادی ایران از چندین دهه قبل آغاز شده است، اما موانعی مانند تحریمها و جنگ تحمیلی مانع از آن شدند تا کشور در عرصههای اقتصادی متناسب با ظرفیتهای واقعی خود به شکوفایی برسد، موضوعی که امروز لازمه آن، شناسایی فرصتهای جدید در فضای اقتصاد جهانی و برنامهریزی برای استفاده از آنهاست. تصویر «نوار ویدیو» روی جلد، سمبلی از بسترهای سنتی و کهن اقتصاد ایران است که میتوان با نگاهی نو به فرصتهای داخلی و بینالمللی، اتکا به مزیتها و پتانسیلها و ترسیم مسیر جدید توسعه اقتصادی، «سناریو» جدیدی را برای آن نوشت و تصویر و چشمانداز درخشانی را بر روی آن ترسیم کرد.
نگاه ماه
در نگاه ماه شماره ۱۷۵ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «بازارهای نوظهور» مورد بررسی قرار گرفته است. اقتصاد جهانی در عصر کنونی تحولات شدید و پردامنهای را تجربه میکند و کشورهای مختلف بر آن هستند که با شناسایی و استفاده از مزیتهای ذاتی و نسبی خود، جایگاه پررنگتری را در زنجیرههای تامین جهانی به خود اختصاص دهند و به این ترتیب شاخصهای اقتصادی و درآمدی خود را بهبود ببخشند. در این بین، ایران در چند دهه گذشته تلاش داشته است تا با توسعه صنعتی و تنوعبخشی به ساختار اقتصادی خود، از وابستگی آن به نفت بکاهد و نام خود را به عنوان یکی از اقتصادهای نوظهور جهان مطرح کند.
پرونده ماه
در پرونده ماه شماره ۱۷۵ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «تامین بازار مصرف» مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از اهداف اصلی استراتژی توسعه صنایع معدنی و فلزی در کشور، علاوه بر توسعه صادرات غیرنفتی، تکمیل زنجیرههای ارزش و تامین صنایع پاییندستی و مصرفکننده بود. به طور کلی، رشد بازار مصرف فلزات اساسی را میتوان یکی از شاخصهای مهم توسعهیافتگی کشور قلمداد کرد و راهبردهای صنایع فلزی در خصوص شناسایی روند تحولات بازارها و تامین آنها یکی از مسائلی است که میتواند بستر جهش اقتصادی را فراهم آورد.
گزارش ماه
در گزارش ماه شماره ۱۷۵ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «تحلیل بهای تمامشده» مورد بررسی قرار گرفته است. شرایط پرنوسان حاکم بر اقتصاد ایران در طول چند دهه گذشته، ریسکهای بزرگی را بر سر راه بخش صنعت و به طور خاص صنایع معدنی و فلزی ایجاد کرده است. افزایش هزینههای تامین مواد اولیه و مصرفی و ناترازی میان رشد قیمت نهادههای تولید و محصولات عملا موجب شده است تا حاشیه سود این صنعت به شدت در فشار قرار بگیرد و حتی آینده و صرفه اقتصادی صنایع فلزی کشور با ریسکهای مهمی مواجه شود. در این بین، شناسایی نقاط بهبود و اصلاح آنها و نیز مدیریت هزینهها میتواند تا حدی این ریسکها را کمرنگ کند.
تحلیل ماه
در تحلیل ماه شماره ۱۷۵ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «معدن، بورس و اقتصاد» مورد بررسی قرار گرفته است. ناترازی میان رشد صنعتی و جمعیتی کشور با توسعه زیرساختی یکی از معضلات مهم امروز اقتصاد ایران به شمار میآید که موجب شده است هرساله بخش عمدهای از ظرفیتهای در دسترس تولید کشور از دست برود و عدمالنفع قابل توجهی متوجه صنایع مختلف شود. تجربه نشان داده است بخش صنعت و به طور خاص صنایع معدنی و فلزی کشور، از پتانسیل بالایی برخوردار هستند تا در صورت ریلگذاری مناسب برای رشد تولید، به سرعت در مسیر توسعه تولید و درآمدزایی حرکت کنند.