امروزه جنگهای تجاری و اقتصادی یکی از ابزارهای مرسوم اعمال فشار به کشورها برای اجبار به تغییر سیاستها و رویکردهای سیاسی، نظامی، اقتصادی و حتی اجتماعی تلقی میشوند. در این بین، از ایران میتوان به عنوان یکی از نمونههای برجسته تقابل با اشکال مختلف جنگهای اقتصادی یاد کرد. چندین دهه است که ایران با انواع فشارها و تحریمهای تجاری، فناوری، پولی و مالی دست و پنجه نرم میکند. با توجه به تاثیرات سوء و غیر قابل انکار این تحریمها که دامنه و شدت آنها در سالهای اخیر افزایش یافته است، تقویت و مقاومسازی ساختار اقتصادی کشور در مقابل تهدیدات خارجی برای حفظ جایگاه فعلی و تداوم مسیر رشد و توسعه یک امر ضروری به نظر میرسد. تنوعبخشی به ساختار اقتصادی و حرکت به سمت تولید محصولات با ارزشافزوده بالا به جای خامفروشی منابع، تقویت زیرساختهای فناورانه و دانشبنیان، ارتقای بهرهوری و کارآمدی و بهبود ساختار پولی و بانکی از اصلیترین راهبردهای افزایش مقاومت اقتصاد ایران در برابر تحریمها و فشارها نام برده میشوند. در واقع میتوان گفت هماکنون اقتصاد کشور در سر یک دوراهی قرار گرفته است که بیشباهت به بازی «گل یا پوچ» نیست. سیاستگذاری مناسب در راستای افزایش مقاومت در مقابل تحریمها به مثابه یک انتخاب درست یا گل (تصویر روی جلد) تلقی میشود و هدفگذاری نامناسب ممکن است آینده اقتصاد کشور را با تهدیدات جدی و حتی بحران مواجه سازد.
نگاه ماه
در نگاه ماه شماره ۱۶۷ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع جنگهای تجاری و اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. در عصر امروز، یکی از استراتژیهای مهم قدرتهای اقتصادی و سیاسی جهان برای اعمال فشار برای تغییر سیاستهای کشورها، آغاز جنگهای اقتصادی و تجاری بوده است. این نوع جنگها با استفاده از ابزارهایی مانند تعرفهگذاری، تعیین سهمیه واردات، تحریم و … فضای اقتصادی شکننده و کمثباتی را ایجاد میکند تا به این ترتیب اقتصاد کشور مورد هجوم را دچار چالش کند. ایران نیز در سالهای اخیر به شکل کمسابقهای هدف فشارهای اقتصادی قدرتهای بزرگ جهان قرار گرفته است.
پرونده ماه
در پرونده ماه شماره ۱۶۷ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع پایداری سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. موفقیت هر بنگاه اقتصادی در محیط کسبوکار به میزان قابل توجهی وابسته به شناسایی فرصتها و استفاده از آنها و همچنین برنامهریزی برای رشد متوازن و پایدار همه ابعاد کسبوکار است، به طوری که در بلندمدت، به بهترین شکل برای مواجهه با تهدیدهای درونسازمانی و ریسکهای برونسازمانی آماده شود و زمینه ارتقای رضایتمندی همه ذینفعان را فراهم آورد.
گزارش ماه
در گزارش ماه شماره ۱۶۷ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع پیشبینیناپذیری اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. در شرایط ثبات اقتصادی، بنگاههای اقتصادی با شناسایی ریسکها و عدم قطعیتها، تخمین شاخصهای اقتصادی و برآورد هزینههای تولید، برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت را تدوین و اجرا میکنند تا به اهداف و چشماندازهای خود دست یابند. با این حال، نوسانات نرخ ارز، نرخ تورم، دستورالعملهای کارشناسینشده، محدودیتهای مصرف انرژی و … در چند سال اخیر فضایی پرچالش، کمثبات و پر از عدم قطعیت را برای فعالیتهای اقتصادی و صنعتی ایجاد کرده است که آینده آنها را تهدید میکند.
تحلیل ماه
در تحلیل ماه شماره ۱۶۷ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع بورس و اقتصاد مورد بررسی قرار گرفته است. برخورداری ایران از ذخایر متنوع و فراوان معدنی فرصت مناسبی را برای سرمایهگذاری و توسعه بخش معدن و صنایع معدنی و فلزی فراهم آورده است تا درآمدهای این بخش موجب کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی در شرایط تحریمهای اقتصادی شود و توسعهای پایدار را رقم بزند. نگاهی به آمارها نیز از پررنگتر شدن سهم بخش معدن و صنایع معدنی و فلزی در اقتصاد و صادرات ایران حکایت دارد.