شکلگیری و توسعه فناوریهای هستهای، نقطه عطفی در تاریخ پیشرفتهای علمی و تکنولوژیکی جوامع بشری در طول یک قرن گذشته به شمار میآید. امروز حدود ۱۰ درصد از تولید برق جهان در نیروگاههای هستهای صورت میگیرد و دامنه کاربردهای فناوریهای هستهای در بخشهای مختلف صنعت، کشاورزی، معدن و پزشکی به شکل روزافزونی در حال گسترش است. با این حال، مزایا و معایب توسعه این فناوریها کماکان در جهان مورد بحث است؛ از طرفی قدرتهای اقتصادی جهان بخش قابل توجهی از انرژی خود را از نیروگاههای هستهای تامین میکنند و از طرف دیگر با استناد به معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی، محدودیتهای پیچیدهای برای توسعه این فناوریها به کشورها اعمال میشود. تصویر «متر خیاطی» روی جلد، سمبلی از معیارها و شاخصهای متضاد در خصوص توسعه فناوریها و ظرفیتهای تولید انرژی هستهای چه در کشورهای در حال توسعه و چه در کشورهای توسعهیافته است که موجب بروز ناترازی در تعاملات جوامع بشری و پیشرفتهای تکنولوژیکی میشود و مسیر توسعه فناورانه کشورها را دچار چالش میکند.
نگاه ماه
در نگاه ماه شماره ۱۷۳ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «انرژی هستهای» مورد بررسی قرار گرفته است. چندین دهه از معرفی انرژی هستهای به عنوان منبعی برای تامین انرژی جوامع بشری میگذرد و به رغم افزایش شدید اولیه، سهم این نیروگاهها از سبد انرژی جهان در سالهای اخیر ثابت مانده است. در این بین، کارشناسان به انرژی هستهای به عنوان منبع انرژی کمکربنی نگاه میکنند که میتواند بخشی از نقش و جایگاه سوختهای فسیلی را از آن خود کند و به این ترتیب نقشآفرینی ویژهای را در چشمانداز انرژی جهان داشته باشد.
پرونده ماه
در پرونده ماه شماره ۱۷۳ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «پایداری تولید» مورد بررسی قرار گرفته است. صنایع معدنی و فلزی کشور و به طور خاص زنجیره فولاد، در سالهای اخیر دچار یک مشکل جدی شده است. قطعیهای مکرر برق و گاز در ماههای گرم و سرد سال موجب شدهاند که برنامههای تولید این صنعت دچار ریسکهایی جدی شود و بخش قابل توجهی از ظرفیتهای بالقوه کشور عملا خالی بماند.
گزارش ماه
در گزارش ماه شماره ۱۷۳ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «تحلیل درآمد» مورد بررسی قرار گرفته است. عوامل مختلفی بر عملکرد درآمدزایی صنایع معدنی و فلزی کشور تاثیرگذار هستند. توسعه کمّی تولید و حرکت به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر دو مولفه اساسی رشد درآمدهای این صنعت به شمار میآید. از طرف دیگر، سازوکارهای قیمتگذاری محصولات، عوارض صادرات و تلاطمات بازارهای داخلی و خارجی از جمله عواملی هستند که تاثیرات سوئی را بر درآمدهای صنایع معدنی و فلزی به دنبال دارند.
تحلیل ماه
در تحلیل ماه شماره ۱۷۳ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «معدن، بورس و اقتصاد» مورد بررسی قرار گرفته است. تجربه نشان میدهد کلید تحقق رشد اقتصادی در کشور، شناخت مزیتهای نسبی و استفاده حداکثری از آنها در مسیر خلق ارزش افزوده است. در سالهای اخیر، صنایع معدنی و فلزی کشور رشد و توسعه قابل توجهی را تجربه کردهاند. با این حال به نظر میرسد کماکان ارزش افزایی این بخش با پتانسیلهای واقعی کشور فاصله چشمگیری دارد و با تکمیل زنجیرههای ارزش و تولید محصولات ویژه میتوان درآمدزایی چند برابری را محقق کرد.