میزان افزایش جمعیت جهان در دو دهه گذشته تقریبا برابر با تعداد افرادی است که از آغاز تاریخ حیات بشر تا قبل از جنگ جهانی دوم به جمعیت کره زمین افزوده شده بود. با این حال به نظر میرسد که این روند در حال متوقفشدن است. سازمان ملل متحد پیشبینی میکند که جمعیت جهان در سال ۲۰۵۰ به ۷/۹ میلیارد نفر و در سال ۲۱۰۰ به ۴/۱۰ میلیارد نفر برسد. این موضوع میتواند آینده اقتصاد جهانی را هم از حیث نیروی کار و هم رکود تدریجی بازارهای مصرفکننده فلزات تحت تاثیر قرار دهد. بررسی اطلاعات تاریخی در مورد ساختار جمعیتی ایران از یک روند پرفرازونشیب حکایت دارد. در حالی امروز نرخ رشد جمعیت ایران به زحمت به یک درصد میرسد که این عدد در فاصله سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۰ همواره بالاتر از ۳ درصد بود. اجرای سیاستهای کنترل جمعیت، افزایش شدید نرخ شهرنشینی، تغییر الگوهای زندگی و شرایط نامناسب اقتصادی از جمله مهمترین عوامل موثر بر این کاهش شدید رشد جمعیت به شمار میروند. تصویر «کوپن» روی جلد، سمبلی از افزایش شدید نرخ رشد جمعیت کشور در دهه ۱۳۶۰ است که اقتصاد ایران را با سهمیهبندی کالاهای اساسی روبهرو میکرد، روندی که امروز معکوس شده است و هر بار «سرشماری»، یادآور خطر بزرگ پیری جمعیت و رکود اقتصادی ناشی از آن است که میتواند بازار مصرف فلزات کشور را در سالهای آینده دچار رکودی مضاعف کند.
نگاه ماه
در نگاه ماه شماره ۱۷۶ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «تحولات جمعیت» مورد بررسی قرار گرفته است. موضوع جمعیت از دیرباز به عنوان یکی از مولفههای اساسی و مزیتهای بنیادین در توان اقتصادی، نظامی و اجتماعی جوامع و کشورها مورد توجه قرار گرفته است. در عصر امروز نیز، تحولات و روندهای جمعیتی کشورها، یکی ازشاخصهای اثرگذار بر چشماندازهای اقتصادی کشورها به شمار میآید که میتواند تاثیر قابل توجهی را بر بازارهای مصرف فلزات آنها داشته باشد.
پرونده ماه
در پرونده ماه شماره ۱۷۶ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «توسعه و انتقال تکنولوژی» مورد بررسی قرار گرفته است. جهان امروز با سرعتی شگفتانگیز تحولات پردامنهای رادر عرصه دانش و تکنولوژی تجربه میکند که این مسئله تاثیرات عمیق و پردامنهای را بر محیط کسبوکار دارد. طبعا در چنین شرایطی، پیشنیاز ارتقای قدرت رقابت هر بنگاه صنعتی و تولید، شناسایی پیشرفتها و همگام شدن با آخرین تحولات محیط کسب و کار است تا به این ترتیب، زمینه عرضه محصولاتی نوآورانه، با بالاترین کیفیت و کمترین بهای تمام شده فراهم شود.
گزارش ماه
در گزارش ماه شماره ۱۷۶ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «جایگاه اجتماعی صنعت» مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از الزامات و پیشنیازهای اصلی توسعه و اعتلای بخش صنعت و به طور خاص صنایع معدنی و فلزی، نقشآفرینی آنها در توسعه پایدار منطقهای و همسوسازی فعالیتها و برنامههای خود با خواستهها و جریانهای فکری جامعه است تا به این ترتیب، ضمن ارتقای جایگاه اجتماعی بنگاهها بستر مناسب برای فعالیت و رشد آنها نیز فراهم شود.
تحلیل ماه
در تحلیل ماه شماره ۱۷۶ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «معدن، بورس و اقتصاد» مورد بررسی قرار گرفته است. پیشنیاز تحقق توسعه اقتصادی و به طور خاص رشد بخش معدن و صنایع معدنی و فلزی، ایجاد ثبات و توسعه زیرساختها مطابق نیاز مصرف کشور است. این در حالی است که در سالهای اخیر، ناترازیهای اقتصادی ایران به ویژه درحوزه انرژی، راه صنایع معدنی و فلزی کشور را در مسیر تولید سد کرده و عملا موجب از دست رفته بخش قابل توجهی از ظرفیتهای کشور شده است، موضوعی که صنایع را بر آن داشته تا بر توسعه زیرساختهای انرژی متمرکز شوند.