ساختار اقتصاد جهانی در عصر حاضر یک پارادایم شیفت بزرگ را تجربه میکند و در مسیر گذار از مدل سنتی خود به سمت یک مدل چندبعدی قرار دارد که در آن، هر کشور مطابق با مزیتهای نسبی خود در زنجیرههای ارزش جهانی مشارکت میکند. این موضوع کشورها را قادر میسازد تا با دسترسی به منابع و تکنولوژیهای لازم در فضای بینالملل، برنامه تولید ثروت و رشد اقتصادی خود را به شکل بهتری، تدوین و اجرایی کند. ایران یکی از کشورهای ثروتمند جهان از حیث بهرهمندی از ذخایر معدنی و انرژی به شمار میآید. با این حال، امروز به سختی میتوان جایگاهی ویژه و غیرقابل جایگزین را در زنجیرههای ارزش و بازارها و به طور عامتر، صحنه اقتصاد جهانی برای ایران متصور بود. تصویر «قفل قدیمی» روی جلد، سمبلی از موانع بزرگ پیش روی مشارکت بیشتر ایران در زنجیرههای ارزش جهان است که رسیدن به «رمز و راز» حل و عبور از آنها، مستلزم شکلگیری یک نگاه فراگیر و همهجانبه به مقوله توسعهیافتگی در همه ارکان موثر در ساختارهای اقتصادی کشور و تقویت روابط اقتصادی با هدف ارتباط با تامینکنندگان تکنولوژی و جذب سرمایهگذاری خارجی است.
نگاه ماه
در نگاه ماه شماره ۱۷۷ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «زنجیرههای ارزش اقتصادی» مورد بررسی قرار گرفته است. امروز ساختارهای اقتصادی و صنعتی جهان به زنجیرههایی یکپارچه و گسترده تبدیل شدهاند که هر کشور بسته به ویژگیها و مزیتهای نسبی خود در بخشی از آن نقشآفرینی میکند.زنجیرههای ارزش جهانی که به عنوان محرک قدرتمندی برای رشد بهرهوری، اشتغالزایی، توسعه فناوری و بهبود سطح رفاه و زندگی اجتماعی به شمار میآیند، با ایجاد جریان یکپارچه نیاز جوامع را به انواع محصولات و کالاها مرتفع میسازند و زمینه خلق ثروت و رشد اقتصادی آنها را فراهم میآورند.
پرونده ماه
در پرونده ماه شماره ۱۷۷ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «ارزشآفرینی و توسعه زنجیره ارزش» مورد بررسی قرار گرفته است. تکمیل و توسعه متوازن زنجیرههای ارزش به عنوان یکی از ملزومات اساسی رشداقتصادی وتوسعه پایدار، زمینه استفاده بهینه و کارآمد از ظرفیتها و پتانسیلهای بالقوه را برای خلق ثروت و ارزشآفرینی پایدار فراهم میآورد. شکلگیری توسعهای متوازن و یکپارچه مستلزم سرمایهگذاری هوشمندانه و برنامهریزی هدفمند است تا ریسکها و عدمقطعیتها را برای فعالان بخش معدن و صنایع معدنی کاهش دهد و آنها در مسیر رشد مستمر قرار دهد.
گزارش ماه
در گزارش ماه شماره ۱۷۷ ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «توان نقدینگی» مورد بررسی قرار گرفته است. توان نقدینگی از جمله شاخصهای مالی کلیدی برای هر بنگاه اقتصادی است که توانمندی آن را در توان پاسخگویی به هزینهها و بدهیهای جاری به تصویر میکشد و بر رشد و ارتقای آن میتواند زمینه ارتقای سطح رقابتپذیری و حرکت در مسیر تحقق اهداف تولیدی و توسعهای را فراهم آورد.
تحلیل ماه
در تحلیل ماه شماره ۱۷۷ماهنامه «اخبارفلزات» موضوع «معدن، بورس و اقتصاد» مورد بررسی قرار گرفته است. از بخش معدن و صنایع معدنی و فلزی به عنوان محور کلیدی توسعه پایدار یاد میشود، به طوری که سرمایهگذاری برای توسعه این بخش علاوه بر ارزشآفرینی، بستر مناسب برای رشداقتصادی و توسعه صنعتی کشور را فراهم میآورد. با این حال، این بخش امروز با تنگناها و چالشهای بسیاری در حوزههای مختلف از جمله زیرساخت مواجه شده که مسیر تحقق اهداف و چشماندازها را دشوار کرده است.